JOHAN CHYTRAEUS

 

Bor: På landsbygden utanför Arvika och Sievrodonetsk (Ukraina).

 

Yrke: Ackrediterad diplomat i Ukraina och verksam som fredsobservatör i en fredsbevarande mission i den konfliktdrabbade östra delen av landet.

 

Ålder: 37.

 

Politisk erfarenhet: Europaparlamentskandidat 2014, ledamot i L:s förnyelsegrupp för säkerhets- och utrikespolitiken 2015-2016, politisk tjänsteman för Liberalerna i Region Skåne 2007-2012, styrelseledamot i Swedish International Liberal Centre (Silc) 2007-2012, fd ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden Lunds kommun, fd kommunpolitiker i Lund; ledamot i Barn- och skolnämnd Söder i Lunds kommun, förbundsstyrelseledamot LUF 2002-2006, fd styrelseledamot i Liberalerna i Lund och Liberalarna i Skåne, etc.

 

Jag ber om ditt förtroende

 

Det ska erkännas att det var inte alldeles självklart att kandidera i provvalet för Värmlandsliberalerna. Det skulle vara svårt att slita sig från den spännande yrkeskarriär jag har inom freds- och konflikthantering som lett mig till oroshärdar i Georgien, Afghanistan och nu Ukraina.

 

Men nomineringen lämnade mig ingen ro.

 

Tanken på att företräda värmlänningarna återkom, och pockade på ett ärligt svar. Och det ärliga svaret är att jag tillsammans med värmlandsliberalerna vill vinna tillbaka det tappade riksdagsmandatet och kämpa för liberala frågor i riksdagen.

 

Svaret kommer ur tankar på på min sjuke farfar som inte fick vård på hemorten utan fick skumpa runt i en minibuss med andra patienter i Västvärmand för att så småningom komma fram till dialysenheten i Karlstad. Jag tänker på alla i byn som fick punga ut 20.000 kr per hushåll för att få bredband, vilket inte alla hade råd med. Jag irriteras över den höjda bensinskatten och hur den slår mot de med lägst inkomster som behöver bilen för att få vardagen att gå ihop. Ständigt denna nonchalans mot livsvillkoren utanför storstäderna.

 

Jag förfäras över regeringens misslyckade integrationspolitik och utvisningshets av asylsökande till exempelvis det krigsdrabbade Afghanistan, i synnerhet i en tid när alla kommuner i Värmland (utom Kil) ökar i befolkningsmängd 2016 just tack vare nysvenskarna. Vi behöver nysvenskarna för att i framtiden klara behoven inom vården och industrin. Vi måste utmana vår självbild och rusta för framtiden.

 

Det finns en hel del att ta tag i som liberal på värmlandsbänken. Med sitt storstadsfokus och sin företagsfientliga politik har Värmland inte haft mycket att hämta hos den rödgröna regeringen.

 

Ska man kunna bo i hela landet?

 

Landsbygdsperspektivet är ett av de mervärden jag tar med mig till Liberalernas riksdagsgrupp. För att ett liv bortom storstäderna ska fungera krävs det att företag, de små firmorna men även den styvmoderligt behandlade industrin, kan blomstra. Jag vill ha ett enklare regelverk för företagande, skrota kilometerskatten för transportindustrin, göra det billigare att äga en bil och främja statligt stöd till bredbandssatsningar så att det går att jobba i hela landet.

 

Hur vill du leva ditt liv?

 

Det ska ingen politiker berätta för dig. Som liberal tillhör jag en rörelse som i över hundra år kämpat för att svenskarna själva ska kunna få verktygen att forma sina liv. Segern med lika rösträtt 1921 var en målstolpe men vi är inte färdiga än. Du får leva med vem du vill, kalla dig hen om det känns bra, du får bära sjal, kippa eller keps. Kvinnor ska ha samma förutsättningar som män (det är 2017 nu) och det ska kosta att diskriminera minoriteter.

 

Jag vill att du ska kunna leva ditt liv som du vill så länge du inte gör våld på någon annans frihet. I en tid när vår mångåriga tolerans utmanas från olika håll behövs vi liberaler mer än någonsin i riksdagen.

 

Med hopp om ditt förtroende i provvalet,

 

 

Johan

ETT SVERIGE SOM HÅLLER IHOP

 

Du ska själv kunna få välja skola eller vårdcentral. En god grundvälfärd ska finnas även på landsbygden.

Det är politikens ansvar att man kan leva även på landet. Staten ska betala bredband och it-infrastruktur!

Unika erfarenheter i riksdagen

Genom mitt arbete har jag på nära håll sett svensk utrikespolitik omsättas i praktiken. Bistånd för Sida, fredsarbete i Georgien, Ukraina och Afghanistan. Veteranpolitiken, biståndet och stödet till fredsinsatser är områden där jag vill bidra. Läs mer om min yrkesbakgrund här: CV

Vad är ett provval?

Under våren genomför Liberalerna i Värmland ett sk. provval där medlemmarna kan rösta om vilka kandidater de vill se på partiets riksdagslista 2018.

Medlemmar i L i Värmland kan delta.

Texter och intervjuer

Sedan jag gick med i den liberala rörelsen 1999 har det blivit en hel del inlägg och skrivna tal, inte minst som politisk tjänsteman för (L) en gång i tiden. I år har det blivit mycket om flyktingpolitiken och det försämrade säkerhetsläget i Sveriges största biståndsland, Afghanistan. Länkar nedan:

 

Disclaimer

This is a personal weblog. The opinions expressed here and in presented articles are Johan Chytraeus' own, and do not necessarily reflect the views of any organization, state-body or political party he may be affiliated with.

 

JOHAN CHYTRAEUS

 

Photo collage capturing some moments from serving peace around the world.

Copyright @ All Rights Reserved